Hieronta- ja urheiluhieronta

Hieronta on psykofyysinen hoitotapahtuma, jossa käsin suoritetulla pehmeisiin kudoksiin kohdistuvilla, liikkuvilla, sujuvan rytmisillä ja voimakkuudeltaan oikein säädetyillä otteilla kudoksia painaen /tai venyttäen pyritään edistämään tai rauhoittamaan erilaisten kudosten toimintoja tietyn tavoitteen mukaisesti

Hieronnalla on useita vaikutuksia koko elimistön toimintaan. Sitä käytetään yleiseen rentoutumiseen, kivun lievittämiseen, lihasten huoltamiseen,aineenvaihdunnan vilkastuttamiseen ja kuona-aineiden poistamiseen elimistöstä

Yleisesti hieronnan vaikutuksia on kuitenkin tutkittu niukasti. Se, että hieronnasta ei ole runsaasti tieteellistä näyttöä, ei tee siitä tehotonta, vaan ihmisten oma tuntemus käsittelyn jälkeen merkistsee enemmän. On kuitenkin muistettava, että hieronta usein lievittää oireita, eikä poista itse syytä niiden taustalla.

Klassinen hieronta on lihaksia rentouttavaa hierontaa. Yleensä sively ja hankausottein. Urheiluhieronta voidaan mieltää osaksi lihashuoltoa. Urheiluhieronta on usein lihasta venyttävää ja muokkaavaa pitkittäis ja poikittaisotteilla.

Urheiluhieronta
täydentää klassista hierontaa ja se soveltuu kaikille liikuntaa harrastaville hyötyliikkujasta kilpaurheilijoihin. Urheiluhieronnan tarkoitus on edistää lihasten palautumista rasituksesta, ennaltaehkäistä rasitusvammoja, ja valmistaa lihas ottamaan uusi harjoitus mahdollisimman hyvin vastaan.

Urheiluhieronnalla voidaan
nopeuttaa palautumista harjoittelukaudella ja kilpailusuoritusten jälkeen. Ennen urheilusuoritusta voidaan sitä käyttää lihasten aktivointiin vammojen ennaltaehkäisyyn. Ammattitaitoinen urheiluhieroja osaa valita oikeat tilanteeseen sopivat hierontatekniikat ja pystyy antamaan ohjeita omatoimiseen lihashuoltoon.